Rise for climate Belgium is een onpartijdig burgercollectief. Ons doel? Druk uitoefenen op de Belgische regering en de Europese instellingen om dringende en radicale maatregelen te nemen tegen de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering.

Onze acties 21 -> 25 Maart

Op 21 maart vindt in Brussel een top van de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders plaats, en wij organiseren een bijeenkomst om de klimaatbommen die het klimaat en de mensheid vernietigen een halt toe te roepen en om voor te stellen dat de 27 lidstaten het Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen aannemen (https://fossilfueltreaty.org).
De bijeenkomst vindt plaats om 18.30 uur bij de Schumanrotonde op Archimède straat (OPMERKING: de Schumanrotonde zal gesloten zijn, toegang Merode).
425 klimaatbommen in de wereld (kolenmijnen, olie- en gaswinningsprojecten) elk het potentieel hebben om meer dan 1 miljard ton CO2 uit te stoten, en samen het equivalent van 1.182 gigaton CO2 – 2 tot 3 keer de emissiedrempel (400 tot 500 gigaton) die niet mag overschrijden werden om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C (https://www.tijd.be/…/fossiele…/10502934.html)
NGO’s hebben ook het feit aan de kaak gesteld dat
veel Europese bedrijven en banken betrokken zijn bij meer dan honderd klimaatbommen (https://caneurope.org/carbon-bombs).
Tussen 2020 en 2022 werden 20 nieuwe klimaatbommen in werking gesteld, terwijl het IEA, het IPCC en duizenden NGO’s en wetenschappers staan erop dat deze nieuwe projecten worden stopgezet.
Daarom roepen we de 27 lidstaten op om het Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen aan te nemen, dat gesteund wordt door duizenden spelers uit het maatschappelijk middenveld, evenals door het Europees Parlement en de WHO, maar ondertekend wordt door slechts 12 landen, voornamelijk eilandstaten die worden bedreigd door zeestijging.
Liedjes en dansen voor het klimaat zijn gepland met komiek Bruno Coppens en zangeres Charlotte de Halleux, evenals Konoba
(Fuel Sentimental
Sing for the Climate, ) flashmob Youth for Climate

Stop de klimatische bomben - 25/03 (9u00 10u30)- ter gelegenheid van Europeese Raad van Minister van het leefmilieu

22/03 : Water is in het gevaar...Redden Vivaqua - 9u30 -10u30 -Centrale station

15/01 : Rally voor het klimaat en een einde aan fossiele brandstoffen fossiele brandstoffen op de bijeenkomst van Europese milieuministers om 9.15 uur voor het Palais d'Egmont.

Wandeling voor Climate : 3/12

We lopen voor de toekomst: een toekomst die biodiversiteit behoudt, menselijk welzijn en waardigheid garandeert en gebaseerd is op wereldwijde solidariteit. We lopen voor onze rechten op leven, voor een gezond milieu, voor gezond voedsel dat geproduceerd wordt op een manier die de planeet en de mensenrechten niet vernietigt, en voor duurzame energie. We lopen zodat niemand achterblijft. Klimaatrechtvaardigheid betekent ook economische rechtvaardigheid, sociale rechtvaardigheid, genderrechtvaardigheid…

Meer weten? Rvs op Fb hier

Meeting Cop28- 30/11, espace Buen Vivir 19.30

Zoals jullie ongetwijfeld weten begint COP28 aanstaande donderdag 30 november in Dubai.

Op dezelfde dag organiseert Rise For Climate tussen 20.00 en 22.30 uur in Brussel een burgerdebat over de kwesties die op het spel staan bij COP28, 8 jaar na het akkoord van Parijs, dat tot doel heeft de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden boven het pre-industriële niveau.

Volgens het IPCC verergert de klimaatcatastrofe en zullen we in 2100 op +3 graden zitten. Om te voorkomen dat de aarde onleefbaar wordt, schatten wetenschappers dat we onze uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 moeten halveren en tegen 2050 koolstofneutraal moeten zijn. Wat is er bereikt door de 195 landen die toezeggingen hebben gedaan? Waar zal de Europese Unie over onderhandelen? Zullen we echt afstappen van fossiele brandstoffen? Welke invloed zullen de olielobby’s hebben? Wat zal de reactie zijn voor de bevolking van de meest kwetsbare landen? Een inleiding van 30 minuten door Larry Moffett, een actief lid van Rise For Climate, ingenieur in hernieuwbare energie en waarnemer van recente COPs. Hij zal uitleggen hoe het werkt, en daarna gaan we met z’n allen in debat!

Waar: Espace Buen Vivir, Place Fernand Cocq 23, Elsene (metrostation Porte de Namur, bussen 71 en 54) Welkom vanaf 19.30 uur.

FB evenement hier

Oproep tot een Fossil Fuel Non proliferation Treaty - 26/10/2023 18.00 uur, Shumanplaats

Doe mee op 26 oktober om 18.00 uur in Brussel-Schuman aan de volgende top van de Europese Raad om de 27 staatshoofden en regeringsleiders op te roepen een einde te maken aan subsidies voor fossiele brandstoffen, alle nieuwe winningsprojecten stop te zetten en het non-proliferatieverdrag voor fossiele brandstoffen te steunen. De EU moet het goede voorbeeld geven op COP28!
We willen ook dat de 27 de prijs van treinreizen in heel Europa verlagen en ingrijpen om veel milieuactivisten vrij te krijgen, zoals ze in Vietnam hebben gedaan.
 
Programma rally op donderdag 26 oktober Europese top 
18.00 uur bij Brussel-Schuman 
Evenement op Facebook 
https://facebook.com/events/s/european-council-lets-phase-ou/666833972084004/
Met deelname van klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele, voormalig vicevoorzitter van het IPCC, het collectief Totalementdown, zangeres Charlotte de Halleux, zanger Getch, de vereniging Jiboaina die opkomt voor het Amazonegebied en inheemse volkeren (5 vertegenwoordigers zullen zondag 29 oktober van 14u tot 17u bij ons zijn aan het Centraal Station) 
Europese en Belgische NGO’s,
Samen zingen we Fuel Sentimental, een bewerking van een Alain Souchon-lied door Bruno Coppens… 
 
 

Oproep tot een Fossil Fuel Non proliferation Treaty - 29 juni om 18.00 uur, Shumanplaats

Op 23 maart stonden we samen met Rise For Climate, Europese NGO’s, wetenschappers en jongerenorganisaties voor de Europese Raad van staatshoofden in Brussel om er bij de 27 lidstaten op aan te dringen een Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty aan te nemen, een internationaal initiatief gericht op het uitfaseren van de olie-, gas- en steenkoolproductie en het bevorderen van een rechtvaardige transitie
 
De volgende top vindt plaats op 29 en 30 juni en we organiseren nog een bijeenkomst in Brussel Schuman op donderdag 29 juni om 18.00 uur aan de vooravond van een zomer die waarschijnlijk alle records zal breken wat betreft hitte, droogte en menselijke en economische tragedies in Europa en de rest van de wereld.
Na de laatste verklaringen van Emmanuel Macron en Alexandre Decroo om een pauze in te lassen in de Europese milieumaatregelen, zullen wij daar aanwezig zijn om de Raad op te roepen om deze maatregelen te versnellen, omdat het herstel van de natuur, een ecocidewet en het klimaat een absolute noodsituatie zijn.
Ondanks de CO2-neutraliteitsdoelen die de EU heeft gesteld voor 2030 en 2050, stellen journalisten en Europese NGO’s de explosie van gasprojecten op het hele continent aan de kaak https://www.investigate-europe.eu/…/gas-lng-fossil…/
VN-secretaris-generaal Antonio Gutteres, die de laatste top in maart bijwoonde, hamert er sinds begin dit jaar ook op dat hernieuwbare energie de enige geloofwaardige manier is om te voorkomen dat een deel van de mensheid ter dood wordt veroordeeld.
 
Daarom blijft de steun voor het Fossil Fuels Treaty initiatief groeien en diversifiëren. Er zijn nu meer dan 2.100 maatschappelijke organisaties, 3.000 wetenschappers, 101 Nobelprijswinnaars, de Wereldgezondheidsorganisatie en honderden gezondheidswerkers, duizenden religieuze instellingen, een groeiend aantal inheemse organisaties en jonge klimaatactivisten, meer dan 600 parlementsleden en meer dan 85 steden over de hele wereld, evenals een blok van 6 landen in de Stille Oceaan die oproepen tot de oprichting van een Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen.
We rekenen op jou om samen met ons Europa te overtuigen om een Non-Proliferatieverdrag voor Fossiele Brandstoffen te steunen.
Voor meer informatie: https://fossilfueltreaty.org/nld
Facebook event – > https://www.facebook.com/events/s/eu-council-speed-up-stop-ecoci/152697387640391/
 

Oproep tot burgeractie voor biodiversiteit: 12 februari om 14.30 uur, Albertineplein (2 stappen van het Centraal Station)

Rise for Climate handelt gewoonlijk op mondiaal en Europees niveau, maar dit jaar zullen we ook op lokaal niveau handelen.
 
Wij zullen de volgende actie van Tuiniersforumdesjardiniers.be ondersteunen en mede-organiseren, die vele collectieven en buurtcomités verenigt die de natuur en biodiversiteit in Brussel verdedigen.
Kom indien mogelijk met een bord, een spandoek of een banier die het natuurgebied dat u verdedigt voorstelt, zodat de diversiteit en de convergentie van onze mobilisaties zichtbaar worden, en zodat de betrokken plaatsen in Brussel te zien zijn.
Breng een handvol aarde mee van de levende grond die je verdedigt, en samen zullen we een aarde ritueel uitvoeren, geïnspireerd door een oude traditie.
Nodig uw supporters, vrienden en buren uit zodat we met velen zijn, uit alle gemeenten en natuurgebieden van Brussel!
Met deze actie willen we ook onze solidariteit tonen met de eisen van de internationale verenigingen tijdens de COP15 over biodiversiteit in Montreal,
omdat de massale vernietiging van natuurgebieden, van levende wezens en de commercialisering ervan een duidelijke bedreiging vormen voor de mensheid…

Vorige acties in Brussel

Op 7 december 2020 werd water in de Verenigde Staten openbaar en droogtes die worden verergerd door de klimaatverandering en miljarden mensen die lijden onder watertekorten zijn interessant voor speculanten over de hele wereld. Zij zullen kunnen profiteren van de explosieve groei van de vraag en de schaarste van het water om de prijzen te verhogen.

Op Europees niveau wordt water beschouwd als een economisch goed dat net als energie tegen een “betaalbare” prijs toegankelijk moet zijn…

De Agora van de Bewoners van de Aarde, een internationaal netwerk dat strijdt tegen de privatisering van water (mede opgericht door Riccardo Petrella) en gekozen vertegenwoordigers strijden momenteel voor de verdediging van het recht op water voor iedereen en als mondiaal openbaar goed.


De acties vinden plaats in Brussel, Parijs, Rome en Montreal (tijdens de COP 15 over biodiversiteit) tussen 7 en 15 december.

In Brussel kunt u zich vanaf 11.00 uur bij ons voegen voor het Europees Parlement, Luxemburgplein.

Samen staan burgers, ngo’s, kunstenaars en Europese volksvertegenwoordigers sterker!

Als u werkt, kunt u zelfs om 12.00 uur komen, want vanaf 12.45 uur zullen we samen met Schuman het standbeeld van Spoliation (creatie van Bernard Tirtiaux) begeleiden en vele kunstenaars die zich zullen uiten, zingen voor het recht op water (de acteur en auteur Pietro Pizzuti, de harpiste Maria Palatine…).

Met de steun van het Noord-Zuidforum, Rise for Climate, CNCD-11.11.11, Pour Press, Attac Brussel 2, Espirito Mundo

Het volledige dossier hier

Het Facebook-evenement https://m.facebook.com/events/512369204158692

Onze acties, de pers praat erover
Bekijk hier de nieuwste artikelen hier

Vorige acties in Brussel

Van Europa tot de diepe Amazone, laten we de mens, het klimaat en de biodiversiteit verdedigen! 4/09 - 16u - Brussel Centraal

Betoging overheden vanaf het begin van het schooljaar op zondag 4 september 16.00 uur Brussel-Centraal hun verantwoordelijkheid te laten nemen.

Deze zomer nemen in Europa, zoals overal ter wereld, hittegolven, branden, intense regens en droogtes toe als gevolg van de verstoring klimaat, het doden van duizenden mensen, het vernietigen van bossen, leefgebieden, landbouwgronden, watertekorten veroorzaken…

Ondertussen is de exploitatie van fossiele brandstoffen en de uitstoot van koolstof C02 blijft stijgen, ondanks waarschuwingen van wetenschappers en politieke beloften! Aanstaande zondag 4 september, de vooravond van Wereld Amazone Dag, hebben we welkom Braziliaanse activiste Angela Mendes, dochter van militante vakbondsman vermoordde Chico Mendes en vertegenwoordiger van de Alliantie van de volkeren van het Woud.

Bijeenkomst van Rise For Climate in samenwerking met de Braziliaanse vereniging Espirito Mundo en Tuiniersforumdesjardiniers.be die 27 burgercollectieven die de natuur in Brussel verdedigen.

Event FB Hier

Laten we allemaal in actie komen voor de klimaatnoodsituatie! Actie om 17.30 uur op 23 juni in Brussel - Doe mee!

De 27 staatshoofden en regeringsleiders zullen bijeenkomen voor de Europese Raad. Laten we van hun aanwezigheid gebruik maken om hun deze boodschap te sturen:
Afstappen van fossiele brandstoffen en versneld overschakelen op hernieuwbare energiebronnen die voor iedereen toegankelijk zijn
Hulp aan de slachtoffers van de klimaatverandering

De bijeenkomst is in het Rond-Point Schuman om 17.30 uur! 

Kom en doe mee!
Trefpunt : Rond-Punt Schuman om 17.30 uur – 23 juni 
FB Evenement : Hier

"Bye Bye ECT-Rex tour: een Europees horrorverhaal. Actie van 11.00 tot 12.30 uur op 17 mei - in Brussel - Doe mee!

Leden van de #NoECT-campagne zullen in Brussel mediastunts organiseren om de Europese Unie en de Belgische overheid op te roepen het moderniseringsproces stop te zetten en nu uit het Verdrag inzake het Energiehandvest te stappen

Het trefpunt is het Rond-Point Schuman op 17 mei 2022 om 11.00 uur.

De Europese Unie hoopt de onderhandelingen over het Verdrag inzake het Energiehandvest in juni 2022 af te ronden, maar de voorstellen van de Europese Commissie om het verdrag te hervormen zijn onverenigbaar met het Akkoord van Parijs en de EU Green Deal. Dit is de laatste grote mediacampagne! 

Doe met ons mee!
Trefpunt: Rond-Punt Schuman om 11 uur – 17 mei 

Europese dag en actieweek voor de erkenning van ecocide. 20-25 maart 2022.

march2025

Laten we mobiliseren voor de erkenning van ecocide!

Massale ontbossing, olielozingen, bodem- en watervervuiling, diepzeemijnbouw, radioactieve besmetting… We hebben allemaal deze beelden van vernietiging in ons hoofd.

Deze ecociden, die al tientallen jaren herhaaldelijk worden gepleegd, hebben geleid tot de klimaat- en ecologische noodsituatie waarmee we vandaag worden geconfronteerd.

Deze vernietigingen zijn echter nog steeds wettelijk toegestaan !

Degenen die verantwoordelijk zijn voor ecocide stellen zich alleen bloot aan civielrechtelijke sancties (boetes) en zetten hun activiteiten voort alsof er niets is gebeurd. Als ecocide echter als misdrijf zou worden erkend in onze rechtssystemen (internationaal, Europees en nationaal recht), zou het een extra instrument zijn om de vernietiging van de natuur te stoppen en besluitvormers af te schrikken en te straffen . 

Hoe het te stoppen ?

Door de verantwoordelijken te bestraffen en af te schrikken. Dit zou ook bedrijven en regeringen aanmoedigen om op een meer natuur- en mensvriendelijke manier te werk te gaan.
Het is tijd om de nationale, Europese en internationale regels te veranderen en ons gemeenschappelijk huis, de Aarde, te beschermen!
Wij kunnen niet vertrouwen op niet-bindende gouvernementele overeenkomsten zoals het COP. Nu de Europese Unie zich opmaakt om haar milieustrafrecht te herzien, moeten wij, de burgers, druk blijven uitoefenen om de Europese instellingen te dwingen ecocide te erkennen en het leven te beschermen.

 

Loop mee in onze mars op 20/03 om 12:30 - Luxembourg plaats in Brussel

Wij roepen u op om deel te nemen aan een grote mobilisatie voor het klimaat, het leven, de bossen, de bodem, het water en tegen ecocide op zondag 20 maart in Brussel, in heel Europa en de wereld.
Deze actie vindt ook plaats in het kader van een actieweek voor het recht op water op 22 maart en de wereldwijde klimaatstaking “Friday for Future” op 25 maart.

Neem contact met ons op:
riseforclimatebelgium@gmail.com
0032 499.43.93.50

U kunt ook de website van End Ecocide België bezoeken

Programa

20/02 - 12u30 Markt voor erkenning van ecocide

Markt  voor  erkenning van ecocide – 20/03/2022- 12u30 – Luxembourgplaats -Brussel.

#StopEcocideEverywhere#RecognizeEcocideNow

Event Hier

22/03 - 12u30 - Laat het water los

Afspraak – Beurs plaats in Brussel 12u30 -> 14u 

Event Hier

 

23/03 - 17u30 - Symbolische actie tijdens de Europese raad.

Symbolische actie tijdens de  Europese raad.  De erkenning van ecocide in de Europese richtlijn over misdrijven tegen het milieu.

Event Hier

25/03 - #Peoplenotprofit

Event Hier

#StopEcocideEverywhere#RecognizeEcocideNow

Libérons l’eau de la Bourse – 7/12/2021

Le 7 décembre 2020 l’eau a été mise en bourse par l’opérateur boursier américain Chicago Mercantile Exchange.
Interpellation du gouvernement belge et le Parlement Européen pour libérer l’eau de la bourse et qu’elle devienne un bien commun public mondial.